top of page

VAD ÄR ALOPECI?

Alopeci är det medicinska ordet för håravfall och är en autoimmun sjukdom. Trots att åkomman är sjukdomsklassad så är den varken skadlig eller smärtsam, åtminstone inte på ett fysiskt plan. Däremot upplever många drabbade en psykisk påfrestning på grund av det håravfall man drabbas av. Såväl män som kvinnor i alla åldrar kan drabbas.

 

Alopeci finns i tre former. Alopecia areata är fläckvis håravfall och kan förekomma överallt på kroppen. Alopecia totalis innebär att man förlorar allt hår på huvudet. Alopecia universalis kallas det när allt hår på hela kroppen – inklusive ögonfransar, ögonbryn, skäggväxt, håret under armarna och könshår – påverkas. Ingen av de tre åkommorna behöver vara ärftliga och behöver inte heller vara permanenta.

 

 I Sverige räknar man med att cirka 150.000 personer lider av Alopecia areata. Forskare och läkare vet inte ännu vad som orsakar Alopecia men en teori är att det är en lokal immunologisk reaktion mot hårsäckarna.

 

För mer information om Alopeci, besök gärna Alopeciförbundets hemsida »

Har du Alopeci med totalt eller fläckvist håravfall, rekommenderar jag peruk eller hårersättning. Peruk täcker hela hjässan, medan hårersättningen appliceras över de kala partierna och fungerar som ett komplement till det egna håret.

Det upplevs ofta som en chock först när man drabbas av alopeci, oavsett vilken form det gäller. Men det som är så fantastiskt är att det går att vända till något positivt, och det är just det som jag vill hjälpa till med. Att ge mina kunder med alopeci ett hår och en frisyr som  kan formas och stylas precis som om det vore ens eget hår. Se den fantastiska filmen med Emma som min leverantör Carl M Lundh har gjort – en berättelse om alopeci ur ett mycket positivt perspektiv.

bottom of page